Το Ε4 είναι διεθνές μονοπάτι υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ορεινής Πεζοπορίας (E.W.V.) και έχει σχεδιαστεί και σηματοδοτηθεί από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας - Αναρρίχησης. Το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Μεγάλων Διαδρομών Ε4, ξεκινάει από τα Πυρηναία Όρη στην Ισπανία, διασχίζει τα σύνορα Βουλγαρίας - Ελλάδας στον Προμαχώνα, διασχίζει τον δρόμο Προμαχώνα-Σέρρες μέχρι τη γέφυρα του Στρυμόνα ποταμού όπου διασταυρώνεται με το Ε6 και φθάνει στην Ελλάδα μέσω πρώην Γιουγκοσλαβίας στο φυλάκιο της Νίκης βόρεια της Φλώρινας. Συνεχίζει την πορεία του νότια διασχίζοντας τα βουνά Βέρνων, Βέρμιο, Πιέρια και Όλυμπο, νότια της οροσειράς της Πίνδου, τα βουνά της κεντρικής Ελλάδας και καταλήγει στους Δελφούς. Στη συνέχεια περνάει από τον κόλπο της Κορίνθου στην Πελοπόννησο, από το Γύθειο και διασχίζει την θαλάσσια οδό μέχρι την Κρήτη και εκεί διέρχεται από το νομό Χανίων ως το νομό Λασιθίου, για να περάσει στη συνέχεια στην Πάφο της Κύπρου και να καταλήξει στη Λάρνακα. Προσφέρει, έτσι, τη δυνατότητα στον πεζοπόρο ή τον ορειβάτη να γνωρίσει όλη την ποικιλία του τοπίου αλλά και τον πλούτο της ελληνικής φύσης.

Η διαδρομή του μονοπατιού στην Ελλάδα χωρίζεται σε 3 τμήματα: το Βόρειο, το Μεσαίο και το Νότιο. Το Βόρειο φτάνει μέχρι τα Μετέωρα, το μεσαίο έως τους Δελφούς, και το Νότιο τμήμα διασχίζει την Πελοπόννησο και καταλήγει έως το Γύθειο.

Το μεγαλύτερο υψόμετρο της συνολικής διαδρομής είναι η κορυφή του Ολύμπου Σκολιό (2.911 μ.). Το κλίμα είναι μεσογειακό και η διαδρομή το νότιου τμήματος του Μονοπατιού (Πελοπόννησος) είναι αρκετά ευκολότερη από εκείνη του βόρειου και μπορεί, στο μεγαλύτερο μέρος της, να περιπατηθεί όλες τις εποχές του χρόνου, επειδή το κλίμα εκεί είναι ηπιότερο.

Οι καλύτερες εποχές για να διασχίσει κανείς το μονοπάτι στη νότια Ελλάδα είναι η Άνοιξη και το Φθινόπωρο. Στην Πελοπόννησο μπορεί κάποιος να διασχίσει το μονοπάτι έχοντας υπόψη ότι τα βουνά θα είναι καλυμμένα με χιόνι μέχρι και τον Απρίλη.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας - Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.) έχει εκδώσει ενημερωτικά φυλλάδια για το Ε4 σε τρεις γλώσσες (Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά), και επιπλέον χάρτες που περιέχουν περιγραφές για τα μονοπάτια Ε4 και Ε6 σε δύο γλώσσες (Αγγλικά και Γερμανικά). Επίσης μπορεί κάποιος να προμηθευτεί χάρτες 1:50000 και 1:100000 κλίμακας από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο (ΕΟΣ).

Πεζοπορία στο Ευρωπαικό μονοπάτι Ε4. Το Ευρωπαικό μονοπάτι Ε4 περνά μέσα από περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και ιστορική σημασία, μέσα από παραδοσιακούς οικισμούς και υπέροχα τοπία. Η σήμανση είναι εξαιρετικά επιμελημένη. Είναι ιδεώδες για το καλοκαίρι, καθώς βρίσκεται στη σκιά του ορεινού δάσους. Η κλασική ανάβαση στο καταφύγιο αρχίζει από την πηγή Μαγγανιάρη (980 μ.) όπου φτάνει ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος από το χωριό Παλαιοπαναγιά. Η διαδρομή από την πηγή Μαγγανιάρη έως το καταφύγιο είναι 1 ώρα και 45 λεπτά, με υψομετρική διαφορά 570 μέτρων, ενώ από το καταφύγιο έως την κορυφή Προφήτης Ηλίας στα 2.407 μ. η ανάβαση διαρκεί 2 1/2 ώρες περίπου. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος πεπειραμένος πεζοπόρος.

Camping ΔΙΑΣ

Οι διακοπές σας στο camping Δίας, μέσα στο κύμα και την ομορφιά της φύσης, θα σας γεμίσουν με όμορφες αναμνήσεις και μοναδικές εμπειρίες! Σας προσκαλούμε για να ανακαλύψετε την μοναδική εμπειρία του κάμπινγκ, σε ένα περιβάλλον που εγγυάται την άρτια εξυπηρέτηση και ασφαλή διαμονή σας, στην πιο μαγευτική τοποθεσία της Πελοπονήσσου, το Βαθύ Γυθείου.
27330-93293 (Γύθειο) 210-4251301 (Πειραιάς) 6939121613 (Κινητό)

Γραφθείτε στο Newsletter μας!

Camping Δίας

27330-93293 (Γύθειο)

210-4251301 (Πειραιάς)

6939121613 (Κινητό)